Rechtsvormen

starten eigen bedrijf in Denemarken

Een eigen bedrijf starten in Denemarken kan heel eenvoudig. U kunt in een paar stappen online uw bedrijf registreren. Dit doet u op de website www.virk.dk. Het zelfbedieningsprogramma is toegankelijk met Mit-ID en leidt u stap voor stap door de registratie heen. 

U kunt kiezen voor verschillende rechtsvormen. De belangrijkste zet ik voor u hier op een rijtje:

  • Eenmanszaak: in het Deens enkeltmandsvirksomhed.Deze kunt u gratis oprichten. U bent zelf eigenaar en persoonlijk aansprakelijk. 
  • Besloten Vennootschap: in het Deens Aktieselskab (A/S). Dit is een bedrijfsvorm die meerdere eigenaren kan hebben. Het is een juridisch zelfstandige eenheid, waar de eigenaren aansprakelijk zijn voor het ingebrachte deel vermogen in het bedrijf. Er is hier een minimaal startkapitaal noodzakelijk van 400 000 dkk. U dient een boekhouding bij te houden en u dient jaarlijks een jaarverslag online in te leveren. U heeft zowel een directie nodig als een bestuur.  De kosten voor het oprichten van deze bedrijfsvorm bedraagt 670 dkk voor het registratiedeel. 
  • Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid: in het Deens Anpartsselskab (ApS). Deze bedrijfsvorm lijkt erg op de vorige. Het grote verschil zit in het startkapitaal wat in deze vorm 40 000 dkk is en het feit dat er enkel een directie nodig is. 

Er zijn nog meer vormen, deze kunt u vinden op bovengenoemde website. De website is slechts in het Deens te raadplegen.