Werk zoeken

Werk zoeken in Denemarken

Als EU/EEA of Zwitsers staatsburger kunt u als werknemer een verblijfsvergunning aanvragen in Denemarken. Dit doet u bij de Deense autoriteit SIRI. Zie hiervoor de informatie bij de pagina registratie. 

Deze website is het Deense arbeidsbureau. Hier vind u meer dan 15000 banen over geheel Denemarken, ingedeeld in gemeentes en arbeidscategorie. De meeste vacatures zijn hier in het Deens. 

EURES is een portaal waar meerdere Europese vacatures op staan. Er staan ongeveer 1500 open vacatures op in het Deens en Engels. 

Workindenmark.dk is de officiele website voor internationale werkzoekenden in Denemarken. Hier staan grotendeels vacatures op in het Engels. De werkgevers die hier hun vacatures hebben staan worden door medewerkers van WorkinDenmark bijgestaan in het aantrekken van internationaal personeel. Hier staan ongeveer 3000 vacatures op. 

Workindenmark is onderdeel van de Deense overheid voor arbeidsmarkt en werving en biedt gratig e-learning cursussen en webinars aan in het zoeken van werk in Denemarken. Bijvoorbeeld de e-learning cursus “Make it Work in Denmark, die bestaat uit vier modules. 

Als u al in Denemarken woont, kan de gemeente met zijn diensten u hulp bieden in het zoeken en vinden van een baan. Er zijn diverse gemeenten die een internationaal burger service centrum hebben. 

Bent u zorgprofessional?

Er zijn verschillende geregistreerde beroepen in. Denemarken, zoals bijvoorbeeld gezondheidsprofessionals. U heeft, om te kunnen werken in Denemarken, een Deense autorisatie nodig.  Deze autorisatie dient u aan te vragen bij Styrelsen for Patient Sikkerhed. Deze overheidsinstantie beoordeelt uw aanvraag en bijbehorende documenten. De kosten zijn rond de 300 DKK en de doorlooptijd is ongeveer 3 maanden als u alle informatie hebt ingestuurd. Op de website www.stps.dk kunt u alle beroepsgroepen vinden, waarvoor u Deense autorisatie dient aan te vragen. 

Werkloosheidsuitkering in Denemarken

In Denemarken is het een vrijwillige keuze om zich te verzekeren tegen werkloosheid. Dit betekent dat u niet automatisch verzekerd bent tegen werkloosheid in de vorm van het betalen van belasting, zoals in veel andere EU landen het geval is.  U dient  zich zelf te registeren bij een verzekeringsfonds, de A-kasse in het Deens genoemd. U betaald dan een vast maandbedrag en na minstens een jaar lidmaatschap kunt u bij werkloosheid geld uitgekeerd krijgen. Dit heet in het Deens dagpenge. 

U kunt in een periode van 3 jaar, gedurende 2 jaar gebruik maken van deze werkloosheidsuitkering. Hierna start de optelling opnieuw en heeft u minimaal 1 jaar nodig waarin u uw rechten bij werkloosheid weer hebt opgespaard. 

De kosten voor een A-kasse varieren. U kunt ongeveer rekenen op 400-600 DKK per maand.