Stappenplan

Stappenplan

1. Voor de verhuizing

Om in Denemarken te kunnen blijven, dient u te voldoen aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning. Dit doet u bij de Deense autoriteit SIRI. Als u op basis van werk hier komt, is een arbeidsovereenkomst nodig. Als u een eigen bedrijf start, is een bewijs registratie eigen bedrijf (CVR) nodig. Als u op basis van eigen middelen komt, dient u bewijzen mee te nemen van uw bankrekening. 

Als u dan de keuze hebt gemaakt om naar Denemarken te verhuizen en weet aan welke voorwaarden u dient te voldoen, kan de praktische voorbereiding beginnen. Om u enigszins op weg te helpen benoem ik hier een aantal punten waar u aan kunt denken in deze voorbereidende fase:

 • verleng uw paspoorten en of rijbewijzen in Nederland als deze op korte termijn verlopen. 
 • vraag een internationaal uittreksel geboorteregister aan van de kinderen, evenals een internationaal uittreksel van uw huwelijksakte. 
 • voorzie uw belangrijkste diploma’s van een apostille en laat het door een erkende vertaler in het Deens vertalen. Een apostille regelt u bij de rechtbank.  Let op: is uw naam gewijzigd nadat u uw diploma hebt behaald? Bijv. omdat u getrouwd bent. Dan dient u ook een trouwakte mee te sturen waarin te lezen is dat uw naam gewijzigd is. Indien u niet zelf de aanvraag wilt doen, kan ik dit voor u verzorgen. U zorgt dan voor een volmacht waarna ik met de instanties namens u contact kan opnemen. 
 • voor het invoeren van (huis)dieren zijn er regels voor de verschillende dieren. U kunt deze regels lezen op www.foedevarestyrelsen.dk
 • als u uw administratie doorloopt met alle oude rekeningen, dan zult u vanzelf een lijst kunnen opstellen waar u een adreswijziging naar toe moet sturen of abonnementen die u dient op te zeggen. 
 • U kunt bij uw huisarts vragen of u het medisch dossier mee mag nemen naar Denemarken. 
 • Mocht u in de voorbereidende fase in Denemarken zijn, koop dan een Deense simkaart en prepaid. Bijv. van Lebara, Telenor. Dit nummer kunt u dan ook gebruiken bij eventuele sollicitaties. 
 • Als u op dit moment een uitkering ontvangt in Nederland, moet u bij de uitkerende instantie informeren over uw emigratie en vragen om het benodigde formulier waarop u de gewijzigde situatie kan insturen. Gezien Denemarken een EU land is, kunnen veel uitkeringen mee worden genomen onder bepaalde voorwaarden. 
 • Zorg dat u kunt bankieren via internet en dat uw Digi-D in orde is. 
 • Vlak voor uw daadwerkelijke verhuizing naar Denemarken schrijft u zich uit bij het bevolkingsregister van uw huidige woonplaats. Dit kan vijf dagen voor tot vijf dagen na de officiele verhuisdatum. Als u zich uitschrijft bij uw Nederlandse gemeente dan geeft de Nederlandse gemeente dat door aan de Belastingdienst. Op uw nieuwe adres in Denemarken ontvangt u ongeveer 2-3 weken later een invulformulier die u volledig moet invullen en opsturen naar de belastingdienst. Dan wordt bepaalt of u een speciaal aangiftebiljet nodig heeft. 

2. U bent gearriveerd in Denemarken

 • U dient zich als eerste te registreren om een verblijfsdocument te ontvangen. Dit kunt u 30 dagen voordat u naar Denemarken verhuisd of gaat werken, bij de Deense autoriteiten doen. Het is SIRI die deze dienst verzorgt. U kunt meer informatie vinden via de pagina Registratie. 
 • Met het verblijfsdocument heeft u recht om langer dan drie maanden in Denemarken te verblijven. U dient hiervoor een permanent adres op te geven in Denemarken en dus niet een adres van een vakantiewoning.
 • Met dit document gaat u naar uw nieuwe gemeente om zich in te schrijven. Vanuit hier wordt uw Deense persoonsnummer aangevraagd (CPR). Het CPR nummer opent alle deuren in Denemarken. U krijgt hier ook de vraag welke huisarts u wilt benutten.
 • Nu kunt u een Deense bankrekening openen, een auto kopen en op naam zetten, contact met overheidsinstanties, etc. 
 • Een aantal weken (ongeveer 3) nadat u het CPR nummer hebt ontvangen, ontvangt u de zogenoemde gele ziekenfondskaart (sundhedskort) thuis gestuurd.