Belasting deel 1

Belastingdienst

Belasting deel 1

Werk

Ben je in loondienst, dan wordt er loonbelasting ingehouden van je maandelijkse loon. De afgelopen jaren is het loonbelasting stelsel in Denemarken beduidend veranderd. De belastingtarieven zijn gedaald de afgelopen jaren, zowel voor de modale inkomens als de hoge inkomens. Zo is de hoogste belastingtarief bijvoorbeeld gedaald van 68 % naar 63 % in 1993.

Je kunt in loondienst zijn met maandelijks loon of een andere afgesproken periode of je kunt per uur worden betaald. Dit heeft geen invloed op de inhouding van de belasting op je loon.

De loonbelasting die wordt ingehouden op je loon wordt aangeduid in procenten, de zogenoemde trækprocent. Dit percentage komt bij de werkgever via een zogenoemde skattekort (belastingkaart). Het aantal procenten wat in Denemarken wordt ingehouden zit momenteel (2023) tussen de 37% en de 52,07%. Je kunt je trækprocent vinden op de belastingskaart of via de voorlopige aanslag. Het percentage is afhankelijk van bijv. de hoogte van je inkomen, de gemeente waar je woont en of je bijv. lid bent van de volkskerk. Als zich veranderingen voordoen in je situatie kun je dit percentage aanpassen.

Daarnaast wordt er een arbeidsmarktbijdrage (arbejdsmarkedsbidraget) ingehouden van 8% van je loon.

Welke kosten kan je aftrekken van de belasting?

Ben je in loondienst, dan heb je de mogelijkheid om bepaalde uitgaven van de belasting af te trekken. Typische uitgaven die hiervoor in aanmerking komen zijn: lidmaatschapskosten A-kasse, vakbond lidmaatschapskosten, transportkosten.

  • Transportkosten: de afstand tussen huis en arbeid, ongeacht welk vervoersmiddel je gebruikt. Er zijn tarieven bij bepaalde afstanden uitgedrukt in dkk per km, waardoor je tot een totaalbedrag komt.
  • A-kasse lidmaatschapskosten: de meeste mensen die in loondienst zijn betalen voor de A-kasse. Een soort van verzekering tegen verlies van inkomsten, als je geen werk meer hebt.
  • Als je op grond van je werk tijdelijk ergens anders moet verblijven dan thuis, kunnen er extra onkosten gemaakt worden voor woning en eten. Hier is een tijdelijke periode aftrek mogelijk voor dubbele woonkosten.
  • Reiskosten die je werkgever niet aan je betaald, kun je aftrekken van de belasting bij je opgave. Er is hier een grens hoeveel. Deze grens wordt jaarlijk aangepast.
  • Pensioen inbetalingen. De betalingen die via je werkgever gaan worden automatisch niet meegerekend met je inkomen en dus niet belast. Betaal je meer dan dat, is het aftrekbaar van de belasting.

Het bedrag wat de werkgever inhoudt aan belasting, wordt inbetaald aan de belastingdienst als zijnde een voorlopige belasting. Als het jaar voorbij is, zal berekend moeten worden of dit klopt. Dit doe je op een zogenaamde selvangivelse. De belastingdienst heeft deze al vooringevuld met de cijfers die ze hebben van je werkgever, bank, etc. Vaak hoef je niet veel meer zelf in te vullen.

Årsopgørelse: Dit is een overzicht van het afgelopen jaar. Het overzicht laat zien wat je aan inkomsten het afgelopen jaar hebt gehad, welke belasting er is ingehouden/betaald en welke aftrekposten zijn verwerk. In nederland kennen we dit als de jaaropgave belastingdienst.

De jaaropgave is meestal in maart van het opvolgende jaar gereed en is online te raadplegen in het programma TastSelv van de belastingdienst. Je kunt je jaaropgave wijzigen voor 1 mei, ook digitaal. Ben je hier te laat mee, kan het ook na 1 mei maar dan zijn er voorwaarden aan verbonden.

Forskudsopgørelse: als je je voorlopige belastingaanslag van het komende jaar wilt zien, kun je via MitID inloggen. Ook kun je de verschillende velden wijzigen als zich wezenlijke veranderingen hebben of gaan voordoen. Bijv. Je hebt je woning verkocht of juist gekocht, of je salaris is omhooggegaan, of wijziging in de winst in je eigen bedrijf.

Voor de belastingdienst kun je prima zowel in loondienst als zelfstandige zijn. Het ligt aan de soort activiteit die je uitvoert hoe de belasting je beoordeelt.

Een voorbeeld hoe je salaris eruit kan komen te zien. Ervan uitgaande dat de persoon aftrekposten van 7000 dkk heeft.

Brutoloon

30.000

  

AM-bijdrage 8 %

 

2.400

 

A-skat 39 % (30.000-7000) x 0,39

 

8.970

 

Netto uitbetaling

18.630

  
    

Als je verhuisd naar Denemarken en je start met werken voor een werkgever, is het de werkgever die een belastingkaart aanvraagt. Dit kan pas als je je CPR nummer hebt. Soms wordt gebruik gemaakt van een tijdelijk CPR nummer die de werkgever bij de belastingdienst kan aanvragen. Dit nummer wordt dan enkel en alleen gebruikt bij de belastingdienst en wordt omgezet naar je vaste CPR nummer. Het uiteindelijke nummer wijzigt niet, maar de status wijzigt van tijdelijk naar permanent.

In Denemarken kennen ze de zogenaamde A-skat, dit is de belasting van je hoofdinkomen. En ze kennen de B-skat, het bijkomende inkomen. Bijvoorbeeld door het doen van freelance werk of het hebben van inkomsten uit een eigen bedrijf.

Vragen? Boek een online adviesgesprek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *