Belasting Deel 2: woning

Belasting deel 2

Belasting deel 2: Woning

Als je een woning koopt in Denemarken en de akte (skødet) op je naam staat is het van belang je voorlopige aanslag in Denemarken te wijzigen. Hier registreer je je nieuwe woning. Je moet de rente uitgaven die je gaat maken in verband met een hypotheek opgeven.  Ook moet je opmerkzaam zijn op de reisafstand naar je werk. Indien je meer dan 12 km enkele reis naar je werk moet rijden kun je zogenaamde kørselsfradrag (aftrek km vergoeding) opgeven.

Als je de woning hebt geregistreerd in je voorlopige aanslag wordt de onroerend goed belasting automatisch betaald via de persoonlijke belasting. Je kunt de berekening inzien op je jaaropgave.

Je dient ook de zogenaamde ejendomsskat ofwel grundskyld te betalen. De gemeente waar je komt te wonen wordt automatisch op de hoogte gesteld als je een huis koopt. De nieuwe belastingregels die 1.1.24 ingaan verandert dit en wordt alles via de staat ingevorderd en komst het automatisch in je voorlopige aanslag en jaaropgave.  Deze belasting wordt in delen opgeeist. De gemeente zend een girokaart naar je electronische postvak. Hier kun je zien hoe de berekening heeft plaatsgevonden en hoeveel je moet betalen.

Op de jaaropgave kun je ook lezen wat de waarde (ejendomsvurdering) van je onroerend goed is. Dit staat geheel onderaan op de jaaropgave.

Krijg je maandelijks geld van de belastingdienst in Nederland via uw voorlopige aanslag? Pas deze dan aan. De voorlopige aanslag is gebaseerd op de nederlandse situatie.

Je doet aangifte bij de belastingdienst Nederland over het jaar van emigratie. Dit doe je met de aangifte M(migratie). Als je nog gebruik kunt maken van je DigiD kun je inloggen op je pagina van de belastingdienst en online het aangifteformulier invullen. Ook kun je gebruik maken van een papieren aangifteformulier M. Zorg ervoor dat de aangifte voor 1 mei bij de belastingdienst binnen is, of vraag tijdig uitstel aan. Het papieren aanvraagformulier moet je bij de belastingdienst opvragen en wordt binnen 2 weken naar je opgestuurd.

Heb je vragen kun je met de belastingTelefoon Buitenland bellen in Nederland. Dit nummer bel je als je belastingvragen hebt, niet in Nederland woont maar wel in Nederland belastingplichtig bent. Of wanneer uw bedrijf buiten Nederland is gevestigd maar je wel in Nederland belastingplichtig bent.

Nummer vanuit buitenland: + 31 555 385 385 of vanuit Nederland: 055 5 385 385

Samenvattend: als je permanent verhuisd naar Denemarken, vervalt de Nederlandse belastingplicht. Je wordt aangemerkt als buitenlands belastingplichtige. Je doet in Nederland aangifte als je nog inkomen ontvangt uit Nederland bijv.als je nog een eigen woning hebt of deels had of vermogen hebt in Nederland.

Denemarken en Nederland hebben sinds 1998 een verdrag met elkaar. In dit verdrag zijn onderlinge afspraken gemaakt over het betalen van belasting als je nog loon, pensioen of uitkering (box 1) uit Nederland ontvangt of  winst of dividend (box 2) krijgt uitgekeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *