Deens leren

Deens leren

Deens leren

Veel klanten vragen me hoe ze het beste de deense taal kunnen leren. Velen zijn al begonnen met bijvoorbeeld duolingo. Maar de vraag is of dat genoeg is.

Nu ben ik een aantal malen verhuisd en heb dus diverse talen moeten leren. Voordat we naar Zweden verhuisden, had ik een aantal modules Noors geleerd bij het Svin in Groningen. We hadden de plannen om naar Noorwegen te verhuizen die later gewijzigd zijn in Denemarken. Het heeft ons ongeveer 100 euro per persoon per module gekost en ik geloof dat we 4 modules hebben gevolgd. Dus zo ongeveer 800 euro. Ik hoor je denken dat het dan wel verloren geld is geweest, omdat we uiteindelijk naar Zweden verhuisden. Een beetje waar is dat wel, want Zweeds is toch weer anders. Wel hadden we het voordeel dat we al geleerd hadden bepaalde klanken te maken die we niet in het Nederlands kenden.

Maar in het eerste half jaar dat ik in Zweden woonden heb ik meer geleerd dan ik tijdens de modules heb kunnen leren. Ook logisch natuurlijk omdat je dan de taal ook moet spreken en verstaan. Je wordt dagelijks blootgesteld aan de taal door middel van onderwijs, buren, telefoontjes, brieven, televisie en dan gaat het een stuk sneller zal ik je zeggen. Het is ook een stuk vermoeider dan ik uberhaupt gedacht had. In Zweden waren de lessen gratis. We werden getest wat we konden en op die manier ingedeeld in een klas. Er waren veel verschillende culturen in de klas. Ik pakte de zweedse taal erg snel op, mijn man deed er iets langer over. Uiteindelijk kon ik binnen een jaar doorstromen naar de hoogste klas voor zweeds onderwijs. Daar heb ik het destijds bij gelaten en ben aan het werk gegaan.

Op het werk heb ik de nuances kunnen leren van de dialecten en veel op mijn vakgebied gerelateerde woorden. Toch vond ik dit nog moeilijk, want ineens zat ik een hele dag in een groep die zweeds sprak. Ik moest met artsen, fysiotherapeuten en andere vakpersonen ineens heel goed luisteren en nadenken. Dat ik ontzettend moe was, na een werkdag, kan ik me nog erg goed herinneren.

In Denemarken kun je via de gemeente in de eerste 5 jaar na emigratie gratis de deense taal leren. Je betaald 2000 dkk voor een module en die sluit je af met een examen. Bij een positief resultaat ontvang je het bedrag terug. Aanvraag geschied via de gemeente. Bij de meeste scholen wordt je getest op kennis van de taal en zo ingedeeld in een klas. De klassen zijn vaak zeer divers en het gaat op iedere school weer anders. De examens zijn wel hetzelfde. De ervaring is dat een combinatie van school en werk de beste resultaten biedt. Dit omdat je dan ook het nieuwe geleerde in praktijk kunt brengen. De ervaring leert ook dat het luisteren naar deense radio, televisie of luisterboeken een hele goede combinatie is.

Mijn aanbeveling is dan ook: leer wat basis dingen Deens zodat je je enigszins kunt voorstellen in het Deens en misschien wat zinnetjes kunt maken. Besteedt niet al te veel geld aan het leren van de Deense taal als je nog in de voorbereidende fase zit. Door de tijd kan er veel veranderen en dan is het waarschijnlijk jammer van het geld. In Denemarken kun je gratis onderwijs ontvangen met examens die ook geldig zijn als je bijvoorbeeld later nog eens wilt studeren op een hogeschool of universiteit. Informeer bij de gemeente waar je gaat wonen en doe gelijk een aanvraag. Hoe sneller je begint, hoe sneller je het leert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *