Emigratie naar Denemarken start

We zetten alles op zijn kop!

Pasen, 2007. Ik kan me deze datum nog goed herinneren. Dit was het moment dat we de familie gingen vertellen dat we Nederland zouden verlaten en onze emigratie naar Scandinavië aan het voorbereiden waren. Voordat we  dit gesprek ingingen was er al een periode van denken, stressen en nog eens overdenken afgegaan. We gingen al een tijdje op Noorse les bij het SVIN in Groningen, maar er werd niet gespeculeerd door familie of vrienden dat we dat deden omdat we plannen hadden te gaan emigreren. Als ik nu terugdenk aan die tijd, kan ik me nog scherp voor ogen krijgen dat we er lang over hebben gedaan een geschikt tijdstip uit te kiezen om familie en vrienden in te lichten. Want, zeg nou zelf…..wanneer is dat geschikte moment daar? 

In 2010 zijn we geëmigreerd naar Zweden. Dit ging niet zonder slag of stoot en er waren al heel wat spannende maanden aan vooraf gegaan. Ons leven in die maanden bestond uit keuzes maken: wel of niet emigreren en het omgaan met besluiteloosheid, twijfel en angst. Deze drie elementen hebben zeer lang door ons hoofd gedwaald. Moed en vertrouwen heeft ons over deze angst heen gezet en hebben we uiteindelijk gekozen om te kiezen voor onze droom. 

Bij aarzeling, twijfeling, groeit je angst. Je wordt als het ware heen en weer geschud. Het ene moment sta je er helemaal achter, een ander moment zie je enorme beren op de weg. Vragen duiken op die niet te beantwoorden zijn, lijkt het. Het is een proces. Uit eigen ervaring weet ik dat het maken van de definitieve beslissing de allermoeilijkste is. Maar, als je waagt, groeit je moed. En dan komt alles goed!

Wij hadden geen hulp bij emigratie toen we vertrokken. Er waren veel zaken die uitgedacht moesten worden en dit heeft behoorlijk wat tijd opgeslokt. En ook de taal, was een probleem. We hadden wel les gehad, maar konden toch nog moeilijk uit de voeten als het ging om informatie lezen. 

 

Waarom emigreren naar Denemarken?

Wij hebben gekozen voor Scandinavië. Eerst Zweden, dan Noorwegen en nu sinds vier jaar Denemarken. De keuze hebben we gemaakt omdat we verliefd zijn op de natuur en de rust. Dat was voor ons genoeg. We genieten iedere dag van de rust die we hier hebben en de natuur die voor het oprapen ligt. We hebben ervaren dat de tijd hier anders wordt beleefd. Minder druk, minder stress. 

Denemarken heeft veel voordelen:

  • dunbevolkt in vergelijking met Nederland
  • dus veel natuur
  • onroerend goed is beduidend minder duur
  • goede werkgelegenheid
  • cultuur is enigszins te vergelijken met Nederlandse cultuur

 

Heb jij ook een droom?

Heb jij ook een droom om naar Denemarken te emigreren? Ga ervoor! 

Er is hiervoor wel actie noodzakelijk. Ook al moet je hiermee uit je comfortzone. Als je geen actie onderneemt, kom je niet van plek. Stel jezelf goede en heldere vragen. Ik help graag mee om samen met jou/jullie deze droom te verwezenlijken en te werken aan een goede positieve mindset waarmee je je angsten kunt overwinnen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *