Nieuwe eigendoms belastingregels per 1.1.2024

money, home, coin-2724235.jpg

Nieuwe eigendomsbelasting regels

Per 1.1.2024 komen er in Denemarken nieuwe eigendomsbelasting regels. Hiervoor is 1.9.2021 het nieuwe onroerend goed waarderingssysteem in gebruik genomen. Veel meer data over de onroerende zaken wordt gebuikt om een waardering (in Nederland bekend als WOZ-waarde) op te stellen. Dit heet in het Deens de ejendomsvurdering. Vanaf september 2021 zijn ze dus bezig om alle woningen te herwaarderen wat een behoorlijke tijd in beslag neemt. De nieuwe waardering komt vaak hoger uit dan nu het geval is. De nieuwe belastingregels zijn opgesteld om toch (in eerste instantie) niet meer belasting te hoeven te betalen. 

Vanaf 2024 zal iedere 2 jaar een nieuwe waardering volgen van je woning. Er wordt 20% van de waardering afgetrokken wat ze hier het voorzichtigheidsprincipe noemen.  

Voor onze woning in Denemarken betaal je een zogenaamde ejendomsværdiskat. Dit is de belasting die je betaald over de waardering van je onroerende goed. Er wordt een tarief vastgesteld door de staat en er wordt een bovengrens ingesteld. Is je waardering hoger dan deze bovengrens, betaal je het hoogste tarief. 

Het belastingtarief onder de bovengrens gaat van 0,92% naar 0,51%. De bovengrens wijzigt van 3.04 miljoen naar 9,2 miljoen en het tarief voor deze woningen wordt aangepast van 3% naar 1,4%. 

Ook betalen we een grundskyld. Dit is een belastingtarief over de waarde van de grond zonder dat er gebouwd is. De gemeente stelt het tarief hiervoor vast. In 2024 zullen alle tarieven in alle gemeenten naar beneden gaan. Gemiddeld staat dit tarief nu op 2,7% en wordt dit verlaagd naar een gemiddeld tarief van 0,74%

Door het ministerie wordt aangegeven dat 4 van de 5 woningeigenaren minder belasting gaat betalen in 2024. Mocht je gezamenlijke eigendomsbelasting nu wel hoger uitvallen in 2024, ontvang je korting van de staat. Deze korting blijft bestaan zolang je de woning bezit. Als je woning meer of minder gewaardeerd wordt, wordt je korting niet herzien. Deze blijft hetzelfde. Hierdoor hoef je dus als woningeigenaar niet meer te betalen voor de belasting dan je voor 1.1.24 deed. Echter, als er waardestijgingen komen van je woning in de komende jaren, kan het tarief boven het tarief wat je nu hebt (incl korting), uitkomen. Voor deze stijgingen hebben ze binnen de nieuwe belastingregels een nieuwe regel opgesteld. Dit is de regel m.b.t. het invriezen van dit gedeelte. Je kunt dit tarief van de belasting invriezen en dus niet gelijk afrekenen aan de belastingdienst. Dit kan je doen in de vorm van een lening die je na verkoop van je woning afbetaald met rente. 

Meer informatie is te vinden via volgende linken:

https://www.vurderingsportalen.dk/ejerbolig/ejendomsvurdering

https://www.vurderingsportalen.dk/ejerbolig/nye-boligskatteregler-i-2024/indefrysningslaan-og-pensionistlaan

https://www.vurdering.skat.dk/Ejendomsvurdering

En, zoals altijd…. zijn er vragen hoor ik het graag. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *