Rekrutering buitenlandse arbeidskrachten

Rekrutering buitenlandse arbeidskrachten naar Denemarken.

Afgelopen maandag was ik aanwezig bij een bijeenkomst over rekrutering van buitenlandse medewerkers in Denemarken. Denemarken is zich bewust van het feit dat er aandacht moet zijn voor het aantrekken van gekwalificeerde arbeidskrachten uit het buitenland. De laatste 10 jaar is het aantal buitenlandse medewerkers verdubbelt. Momenteel werken er ongeveer 375.000 buitenlandse arbeidskrachten in Denemarken.

Er zijn branches in Denemarken waar het erg moeilijk is om voldoende gekwalificeerd personeel te rekruteren. En er is een groot tekort aan dit gekwalificeerde personeel. In 2023 is een stijging te zien waarbij er een top bereikt wordt. Daarna lijkt de curve weer wat te dalen. Deze getallen zijn afkomstig van het ministerie van financiën.

Eures is een Europees rekruteringsorganisatie die onderdeel is van het ministerie voor werkgelegenheid. Zij ondersteunen de vrije beweeglijkheid binnen de EU. En zijn EU’s officiële portaal voor vacatures en CV´s.

Op de website van EURES is een overzicht te lezen waarbij er tekorten zijn aan gekwalificeerde arbeidskrachten.

Uit dit overzicht zijn de volgende branches beschreven als zijnde tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten in heel Denemarken:

  • Gezondheidszorg
  • Academisch opgeleiden
  • Verkoop en marketing
  • Transport, logistiek, post en machinewerk

Daarnaast zijn er binnen de verschillende gebieden in Denemarken nog een aantal tekorten waargenomen. Namelijk:

Sjælland: bouwbranche

Zuid Jutland: metaalbewerkers, bouwbranche en pedagogische branche

Noord Jutland: schoonmaakbranche en pedagogische branche

Midden Jutland: pedagogische branche en de bouwbranche

De diensten van Eures zijn gratis voor zowel de werkgever als medewerkers.

Om de vrije mobiliteit van EU burgers te handhaven is het voor Denemarken van belang om de volgende zaken in volgorde af te werken:

  1. Opholdstilladelse (werk-woon vergunning)
  2. CPR nummer
  3. Skattekort (belastingkaart)

Als je in Europa een andere baan hebt, kun je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten voor verhuizing. Dit heet het TMS programma. EURES is hiervoor je contactpersoon. Zonder contactpersoon van EURES kun je geen complete aanvraag doen. Je moet de aanvraag minimaal 1 dag voordat je gaat verhuizen indienen. Bij de aanvraag moet je documentatie meezenden waaronder je contract, je ID-bewijs, gegevens van je banknummer, etc

De tegemoetkoming kan bestaan uit een geldbedrag van 1540 euro per kandidaat en kan meer worden als er ook familieleden mee verhuizen.

De werk-woonvergunning voor Denemarken vraag je bij SIRI aan. Dit kan je nieuwe werkgever doen of jij zelf. Voor werkgevers zijn er verschillende ordeningen waar zij gebruik van kunnen maken. Bijv. t.a.v. een snellere doorlooptijd van de aanvraag.

Om een aanvraag bij SIRI te kunnen doen moet je voldoen aan de voorwaarden van de categorie waar je op aanvraagt. Bij werk is dit bijvoorbeeld op basis van een werkvergunning. Uiterlijk een maand voordat je met werken begint kun je een aanvraag doen bij SIRI. Op het aanvraagformulier moet het adres worden ingevuld waar je op dat moment verblijft. Heb je dus nog geen woning in Denemarken,  geef je je huidige adres op.

SIRI beoordeelt je aanvraag op veel verschillende punten. Ze kijken of het contract kloppend is en of het salarisniveau passend is bij de baan die je hebt aangenomen. Als je opleidingsniveau bijv. niet overeenkomt met de baan die je aanneemt kan het zijn dat SIRI vragen gaat stellen. Bijv. een metaalbewerker die als kok aan het werk gaat.

Er is een hoog percentage wat na aanvraag wordt toegelaten; namelijk 95% in 2023.

Familie kan ook een vergunning ontvangen op basis van de vergunning van de medewerker die in Denemarken een baan heeft aangenomen. Dit heet dan een afgeleide van.

Het verkrijgen van een woning, het openen van een rekening in Denemarken en allerlei andere praktische zaken, ondersteunt EURES niet actief in. Zij kunnen je doorverwijzen naar de juiste instantie waar je zelf contact mee opneemt. Ook kan je je nieuwe werkgever vragen om hulp hierin, maar dit is per werkgever verschillend hoeveel hulp je ontvangt.

Met mijn brede ervaring en netwerk kan ik hierin de passende ondersteuning bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *