Vuurwerk in Denemarken

fireworks, new year's eve, city-1953253.jpg

Vuurwerk in Denemarken

In de toekomst zullen kleurrijke vuurpijlen de lucht niet langer verlichten tijdens de laatste dagen van december. De regels voor het afsteken van vuurwerk moeten volgens de regering namelijk met vier dagen worden ingekort.

We moeten denken aan onze veteranen, we moeten denken aan huisdieren, onze honden en katten. We moeten onthouden dat hoewel wij graag Oud en Nieuw vieren, er mensen zijn voor wie het geknal en het lawaai geen feest is, zegt minister van Economische Zaken Morten Bødskov (S).

Daarom zal de regering voortaan alleen vuurwerk toestaan van 31 december tot 1 januari vanaf het nieuwjaar 2024-2025.

Eerder hadden verschillende partijen in het parlement al aangegeven dat de regels op dit gebied strenger zouden moeten worden.

En dat is ook een van de redenen waarom de regering nu met een voorstel komt om de periode in te korten.

Nu vinden we dat het tijd is om te kijken of we wat meer kunnen denken aan degenen voor wie Oud en Nieuw geen feest is, zegt hij.

Er zijn mensen die vreselijke gebeurtenissen hebben meegemaakt waarbij het knallen en het lawaai nare herinneringen oproepen. Verschrikkelijke herinneringen.

Op dit moment heeft de regering geen plannen om de verkoopperiode van vuurwerk in te perken.

Daarom hoopt de minister dat het voorstel brede steun zal krijgen wanneer het in februari aan het parlement wordt voorgelegd.

We rekenen erop en hopen dat er een brede meerderheid achter staat in het parlement, en dan zal het gelden vanaf nieuwjaar 2024-2025.

De politiek woordvoerder van de linkse partij , Morten Dahlin, was eerder tegen – nu is hij voor

Vorig jaar was er ook al discussie over het verkorten van het tijdvak waarin vuurwerk mag worden afgestoken. Onder meer de Deense Volkspartij stond hier toen aan het roer.

Het heeft ernstige gevolgen voor dieren, zei Pia Kjærsgaard van de Deense Volkspartij vorig jaar tegen TV2, met een oproep om de periode waarin vuurwerk mag worden afgestoken in te korten.

Het voorstel van de Deense Volkspartij was om vuurwerk alleen toe te staan vanaf 12.00 uur op 31 december tot 03.00 uur op 1 januari.

Destijds werd het voorstel met scepsis ontvangen door de politiek woordvoerder van de linkse partij, Morten Dahlin.

Bij de linkse partij zijn we sceptisch over de vraag of we een samenleving ontwikkelen waarin we al onze uitdagingen oplossen door gewoon dingen te verbieden. Vuurwerk maakt deel uit van de Deense nieuwjaarstraditie, en we hebben geen plannen om het verder te verbieden.

Er moeten natuurlijk restrictieve regels zijn voor het gebruik van vuurwerk door particulieren, en die zijn er ook vandaag. De regels vinden een balans tussen het respecteren van degenen die niet van vuurwerk houden en ruimte geven aan degenen die van deze traditie genieten, schreef hij in een bericht aan TV 2.

 

Bij de linkse partij zijn we sceptisch over de vraag of we een samenleving ontwikkelen waarin we al onze uitdagingen oplossen door gewoon dingen te verbieden.

MORTEN DAHLIN, POLITIEK WOORDVOERDER VAN DE LINKSE PARTIJ

Maar vandaag de dag is de linkse partij van Dahlin van mening dat het zinvol is om de periode in te korten. Dat vertelt hij in een kort interview met DR.

Aan de ene kant behouden we een nieuwjaarstraditie waarbij vuurwerk kan worden afgestoken, maar we doen dit in een beperkte periode, zodat we respect hebben voor het feit dat vuurwerk iets is wat bij nieuwjaar hoort en niet het hele jaar door, zegt hij.

Dus ik denk dat er een goede balans wordt gevonden waarbij vuurwerk afsteken op geen enkele manier verboden wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *