Wie is de emigrant?

Hoe ziet de emigrant eruit?

Deze vraag stelde een klant mij vorige week. Zijn er specifieke kenmerken te noemen van de emigrant? Wat voor soort mensen vertrekken er vanuit Nederland? Dit was een moeilijke vraag die ik niet zomaar kon beantwoorden. Maar het heeft me wel de aanleiding gegeven om er eens onderzoek naar te doen en wat op papier te zetten. Samen met de ervaringen die ik heb in mijn werk, probeer ik een antwoord te geven op deze vraag.

Even wat statistiek erbij

De laatste jaren zijn er steeds meer emigranten die hun geboorteland verruilen met een ander land. In de statistieken is te vinden dat er in 2016 ongeveer 12% meer emigranten zijn en een stijgende lijn vanaf het jaar 2000. Van de Scandinavische landen staat Finland momenteel bovenaan als het gaat om de toename van emigranten.

Opvallend is het percentage van 31,7 % wat tussen de 0-5 jaar in Denemarken blijft. Dit geeft stof tot nadenken!

Maar nu naar de vraag. Zijn er kenmerken te benoemen die een emigrant zou moeten hebben om een vertrek naar een ander land te kunnen slagen? Ik heb geprobeerd een lijstje van vaardigheden samen te stellen:

  • Bij jezelf kunnen blijven met een open blik naar anderen en andere culturen
  • Inzicht hebben in je eigen krachten en tekortkomingen
  • Verantwoordelijkheid kunnen nemen
  • Goede communicatievaardigheden; jezelf willen verdiepen in de lokale taal en cultuur. De Nederlandse manier van spreken en omgaan durven loslaten.
  • Oplossingsgericht kunnen denken
  • Flexibel zijn; je willen aanpassen

 

Zoals je kunt lezen blijft het nogal vaag in wat de ideale vertrekker is. Vooralsnog wil ik het emigreren in drie elementen verdelen die ons mogelijk helpen de emigrant te ontdekken:

  • Letterlijk emigreren: is simpel. In het woordenboek staat dan ook: Zich in het buitenland vestigen.Dat is wat je wilt, dus dat ga je doen. Van A naar B.
  • Praktisch emigreren: Door je emigratiewens uit te laten komen, moet je wat gaan regelen. Doelmatig oftewel praktisch in gang zetten van zaken om tot dit emigreren te komen. Financiën, huisvesting,  aanvraag registratie en/of vergunningen om een bedrijf te starten, passend onderwijs voor de kinderen, taalcursus, cultuurcursus,  bureaucratische processen, verzekeringen, baan opzeggen, baan vinden, etc.
    Dit vergt tijd, energie en doorzettingsvermogen, maar als eenmaal alles in kannen en kruiken is, dan kun je vertrekken en aankomen in je nieuwe thuisland.
  • Psychologisch emigreren: Psyche is in eerste instantie niet iets waar je aan denkt als je gaat emigreren. Psychologie: “wetenschap van bewustzijnsverschijnselen, van belevingen en gedrag. Het begrijpen van de menselijke geest. Wat moet je hiermee?
    Je gedrag en je bewustzijn en onderbewustzijn is van sterke invloed op de uitkomst van jouw wens. Op hoe jij dit avontuur gaat beleven. Hoe praktisch en letterlijk je ook klaar bent voor emigreren, je beleving gaat ook mee op reis. Of je wilt of niet.

 

Wat is dan het geheim?

Ik zelf ben 3 keer geëmigreerd. Zweden, Noorwegen en Denemarken. Een echte Nederlander voel ik me niet meer.
Vrienden komen en gaan. Liefde van je leven kan komen en gaan, kinderen komen en vliegen uit, werk komt en gaat. Verandering is het enige dat blijft, waar ook ter wereld, hoe perfect je ideaal ook is. Hoe ga je daar mee om?
In de afgelopen 15 jaar hebben inspiratiebronnen als; studie, vrienden, familie, idolen, culturen, werk, mijn cliënten bevestigd dat het enige dat echt uit kan maken in tijden van verandering, ikzelf ben. Elke plek ter wereld, elke situatie, ik was de enige factor die er iedere keer bij was. Dit geldt ook voor jou, als aanstaande emigrant. Je neemt jezelf altijd mee. Ook al ga je met je gezin of met je partner. Uiteindelijk zal je het zelf moeten maken. Het geheim van een succesvol avontuur zit hem dus; zo lang je leeft te accepteren dat veranderingen en jij blijvend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *